Groep 5,6,7,8

16/12/2016 Alvestêdetocht

Topografie

Huiswerk topografie!

Woensdag 7 december zijn we begonnen met het oefenen van de topografie!

Groep 5 en 6 leren de 12 provincies van Nederland en de 12 hoofdsteden van deze provincies.

Groep 7 en 8 leren de landen van Europa.

Dit doen we met behulp van de volgende twee websites:

www.topografie-nederland.nl (voor groep 5 en 6) en

www.topo-wereld.nl (voor groep 7 en 8)

In deze twee bestanden kun je nalezen wat precies de bedoeling is en kun je de kaarten eventueel in kleur uitprinten:

Groep 5 en 6, Groep 7 en 8.

De toets is op dinsdag 20 december.

Heel veel succes!

5/12/2016 Sinterklaas in de bovenbouw

Media Masters!
Wij hebben mee gedaan aan mediamasters met groep 7 en 8.
Het was erg leuk en gezellig we hebben geleerd hoe we
verstandig met sociale media om moeten gaan. We begonnen maandag 20 november en we doen het 1 uur per dag maar vrijdag was de finale het was moeilijk maar ook wel leuk we hebben ook veel punten verdient. Als we de eerste prijs winnen gaan we naar de the voice of Holland studio. We moesten een supermarkt redden anders ging hij failliet en het was best spannend maar de winkel is gered en we schrokken best wel toen we hoorden wie het r2b52 (virus) had gemaakt het was iemand die de winkel falliet wou hebben. Maar de winkel is niet falliet gelukkig maar. Want we dachten dat het ons niet zou lukken maar het is ons wel gelukt en bij de finale hadden we best wel veel punten. Dus we hopen dat we de 1e prijs winnen.

Geschreven door: Silke Peterson en Tatjana Boersma.

20161123 093808

Bibliotheek in de klas

Woensdag 23 november was er een vrouw met 3 dozen. vol met boeken iedereen kreeg een boek. daar mocht je 2 minuten in lezen. dat deden we drie keer daarna kregen we voorkanten van een boeken. zonder dat we het wisten ging ze een stukje voorlezen en we konden de voorkant van het boek niet zien. en toen moesten we het raden en dat deed ze een paar keer toen. gong ze weg alle boeken mochten we 8 weken lang houden .

Geschreven door Marije kingma en Bloeme del grosso

20161118 104948

Schoolschaatsen 2016.

18-11-2016 zijn we weer aan het schoolschaatsen geweest.
We doen dat elk jaar.

Ijshal 11stedenhal.
Groep 5, 6,7 en 8 gaan schoolschaatsen.
Groep 5 op de binnen baan en groep 6, 7 en 8 op de buitenbaan.

Je doet daar allemaal oefeningen met pionnen slalommen.
Bochten, leren glijden op 1 been van houding tot starten.
Je leert ook allemaal nieuwe mensen kennen.

Het is daar op dit moment warmer dan buiten. ;)
Wanten, handschoenen zijn verplicht!
Schaatsen kan je daar huren.

Door: Mirthe van der Heide

ice skating cow cute figure skater sports postcard rc183e0826a4e41a8b9efe7176b5b7336 vgbaq 8byvr 324

Vanaf vrijdag 18 november gaan wij weer schoolschaatsen. Elke vrijdagochtend van 11.00 uur tot 11.45 uur krijgen wij les in de IJshal in Leeuwarden. We vertrekken om 10.20 uur vanaf school. In deze bijlage staan de afspraken wat betreft het schaatsen (handschoenen + muts verplicht!) en het schema met de rijders. Wij hebben er zin in!

14/10 Tafels oefenen

20161014 095228

Vrijdag 14 oktober is Riemer Dijkstra bij ons in de klas geweest. Hij heeft een harttransplantatie gehad en heeft ons het belang van donorschap verteld.

13/10 Poddestuollen filte mei beppe Afke

12/10 Gutsen

20160929 112008

Tongersdei 29 septimber bin wy nei it stik 'Master Gysbert, Inkele reis Sabeare' west.

Wêr wie it?: it wie yn in tsjerke sûnder dak. Yn Bolsward.

It gong oer in klasse die in pear dagen nei skoalkamp gongen. Dêr wie ek in nije juf. Se wie hielendal ut Amsterdam kommen.

Se praatte dan ek gjin Frysk mar se woe ek net dat der yn har buert Frysk praatte wûrdde.

Mar omdat de master in eachje op de nije juf hie wienen de bern noch in bytsje aardich. Mar oas!

De nije juf koe ek hiel moai sjonnge. Mar als 1 yn it Frysk begon te sjongen dan sjongde se mei yn it Nederlansk mar dêr nei wêrd se boaz.

Die nacht: De bern pikkten it net mear se betahten in plan.

Se ropten sebeare de geast fan Gysbert Japicx op dit wie in hiele belangryke man die dêr foar swarge hat dat ik no yn it Frysk skrieuw dat Omrop Fryslân dêr is.

Hy libbe 400 ijr lyn. De tiid dat it onrestich wie tusken Fryslân en de Hollânders. Hy inspireerde de minsken wêr om hun eigen taal te gean praten, skrieuwen.

De geast fan Gysbert  Japicx Sei tsjin de juf dat se Frysk moest gjin praatte as se dat net die dan kwam de geast wêr werom. De folgende moarn woe de juf frysk leare praatte.

De juf en master fûnen elkoar steeds leuker. Se sjongden selfs samen. Mar de juf siet mei yts dwas se hie namelijk in ex vriendsje Frolyke Frans. En ek net sa'n leuke.

Mar se beslutte ùteindelyk toch it te vertelle.

De juf wie no opiens hiel erch aardich. Mar de folgende moarn Kwam Frolyke Frans want hy socht syn jild. Mar de master kwaam krekt optiid! Se hienen earst noch in gefecht.

Mar de master hie wûn! Eafkes letter freage de master juf ten huwlijk de juf sei ja. De bern wienen ùtnodiche se jouden elkoar in tùt.

Einde          Mirthe Vd Heide

23/9 dramales

9/9 Wettergefjocht

Gouden Week bovenbouw

Klik op deze link en bekijk het rooster van groep 5 t/m 8.